Mielipide on julkaistu alun perin sosiaalisessa mediassa 23.12.2022: Linkki FB-julkaisuun.

Olen monta päivää miettinyt miten voisin olla reagoimatta julkisesti puolueemme puheenjohtajan lausahdukseen ministeri Kaikkosen perhevapaista, mutta en voi. Ärsyttää edelleenkin niin paljon ja pakostakin mietin, että miten ristiriitaista se on Kokoomuksen tasa-arvopyrkimysten kanssa.

”En ymmärrä, miksi Kaikkonen jää isyysvapaalle juuri nyt, kun hän voisi jäädä vasta vaalien jälkeen. Meillä on Nato-prosessi kesken ja Antilla on siitä kaikki tieto.”

Toki meillä kaikilla on sananvapaus ja kunnioitan sitä, mutta en seiso sitten lainkaan puheenjohtajamme Orpon sanomisten takana. Onneksi Orpo rivien välistä myönsi virheensä Facebook-kirjoituksessaan ja toivottavasti sanojensa mukaan ottaa opiksi (tai kenties päivittää ajatusmaailmansa enemmän nykypäivään).

Lausahdus kuvastaa hyvin nykytyöelämän ”äijämeininkiä”. Ystäväpiiristäni löytyy esimerkiksi isä, joka perhevapaan jälkeen sai töissä alennuksen, vaikka oli ollut työnantajan palveluksessa yli 10 vuotta vailla moitteita.

Tasa-arvon näkökulmasta on tärkeää, että isät käyttäisivät enemmän vanhempainvapaata. Oli sitten mitä sukupuolta tahansa, ministeri, myyjä, lääkäri tai asentaja, on kunnioitettava arvovalinta jäädä kotiin lasten kanssa. Joku puolestaan saattaa kokea olevansa parempi vanhempi, kun saa ”omaa aikaa” töiden muodossa, ja menee töihin heti kun mahdollista. Ei ole tarvetta tuomita perheiden ratkaisuja. Jokainen perhe tietää itse, mikä perheelle on parasta. ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *