En olisi uskonut vielä vuosi sitten, että esikouluikäinen lapseni kyselee minulta ennen kouluikää mitä sota on, miksi soditaan, tuleeko sota meille ja kuollaanko me.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan meidän kaikkien turvallisuuden tunnetta on koeteltu ja lapseni kysymykset lienevät käyneen myös muiden ajatuksissa. Onhan turvallisuuden tunne on perustarpeitamme.

Itä-Suomessa me voimme vahvistaa turvallisuutta huolehtimalla siitä, että koko itäinen Suomi pysyy elinvoimaisena, asuttuna ja vetovoimaisena. Jaamme parhaillaan menestyksen kortteja eri puolille Suomea ja itäisen Suomen käsi on suoraan sanottuna surkea.

Siinä missä tuulivoima on nosteessa Suomessa, ei itäiseen Suomeen juuri voimaloita nouse maanpuolustuksellisista syistä. Jo pelkästään Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla tutkavaikutukset estävät maakuntaliittojen arvion mukaan yli 850 teollisen luokan turbiinin rakentamisen.

Kun yhden teollisen luokan turbiinin rakentamiskustannus on yli 7 miljoonaa, puhutaan yhteensä vähintäänkin noin kuuden miljardin investoinneista, mitkä pelkästään Kaakkois-Suomelta menee ohi suun. Puhumattakaan kiinteistöveroista, jotka varovaisenkin arvion mukaan tekisivät turbiinin vähintään 20-vuoden elinkaaren aikana yhteensä noin 340 miljoonaa euroa. Nämä kiinteistöverot ovat suoraan kunnilta pois.

Varmasti jokainen voi huokaista helpotuksesta, kun meillä on toimiva ilmavalvontatutkajärjestelmä. Turbiinit aiheuttavat tutkien toimintaan katvealueita ja kannamme ylpeänä osaamme Suomen ilmatilan vartijana. Tämä kuitenkin kaventaa menestymisemme mahdollisuuksia tulevaisuudessa ja suorien rahallisten tappioiden lisäksi, myös suuret energiaa tarvitsevat investoinnit sijoittunevat alueille, joissa on uusiutuvaa energiantuotantoa.

Siksi meidän on pidettävä yhdessä huoli siitä, että päätöksenteossa meidän, itäisen Suomen, ääni kuullaan ja elinvoiman mahdollisuudet turvataan. Tämä tarkoittaa muun muassa olemassa olevien rata- ja tieyhteyksien parantamista ja kuntoon saattamista, sekä tietoliikenneverkkojen rakentamista. Myös Suomen kantaverkkoa pitää kehittää ja vahvistaa ennakoivasti itäisessä Suomessa. Tähän tarvitaan kunta- ja maakuntarajat ylittävää yhteistyötä ja vahvaa edunvalvontaa.

Menestyvä itäinen Suomi luo turvaa koko Suomelle. En halua edes kuvitella, minkä viestin näivettyvä itäinen Suomi Venäjälle välittäisikään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *