Olen harmissani kun vaalien alla ei ole juuri ollut keskustelua liikunnan merkityksestä. Tutkitusti liikunta auttaa terveysongelmien ennaltaehkäisyssä ja vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteen. Liikunta myös parantaa keskittymiskykyä ja sitä kautta oppimistuloksia. Varmaan aika moni muistaa mihin suuntaan meidän oppimistulokset ovat kehittyneet ja samaan aikaan nuorten kunto on laskenut. Mikä merkitys liikunnalla on tulevaisuuden Suomessa?

Itse allekirjoitan täysin liikunnan merkityksen omalle hyvinvoinnille. Minä hengitän liikunnasta. Olen myös huomannut, että esimerkiksi kävelykokoukset parantavat keskittymiskysyä ja niitä pyrin toteuttamaan aina kun asian puolesta se on mahdollista.

Uskoakseni soteratkaisu tulee vaikuttamaan myös meidän fyysiseen ympäristöön negatiivisesti. Ainakin niillä alueilla, joilla väestö vähenee ja ikääntyy ja joilla kuntataloudessa jo nyt on haasteita. Ympäristöä kun voidaan suunnitella ihmisen mittakaavalla kävely- ja pyöräilyedellytykset keskiössä. Mielenkiintoinen ympäristö kutsuu liikkumaan ja käyttämään aluetta, kun taas autoilun mittakaavan ympäristö kutsuu liikkumaan autolla.

Kun sote ei enää rasita kuntataloutta, ei kunnat välttämättä halua panostaa esimerkiksi ikä- ja muistiystävällisen ympäristön suunnitteluun, jolla nimenomaan on vaikutusta liikuntakyvyn ylläpitämiseen ja sitä kautta sotekustannuksien syntyyn. Puhumattakaan inhimillisestä puolesta.

Aion liputtaa nyt ja jatkossa liikunnan puolesta ja minä tunnustan sen merkityksen hyvinvoinnin edistäjänä ja ylläpitäjänä.